Szentirmai László

A Magyar Bábjátékos Egyesület alapítója vagyok, művész-pedagógus.

Fiatal tanítóképző főiskolai oktatóként – tragikus sorsú kollégám utódjaként – rám osztották a pedagógiai bábjáték oktatását. Sebtében beiskoláztak a Népművelési Intézet emelt szintű képzésére (1979), ahol a műfaj akkori legnagyobbjai tanítottak bennünket. Rám talált a bábművészet.

Az óvodában és az iskola kezdő szakaszában a bábu, a vele való játék nemes „pedagógiai eszköz” lehet. Innen átgondolva az alkalmazott bábjáték többet rejt és adhat, mint amit a felületes közgondolkodás feltételez róla. Évtizedek alatt – cikkek, tanulmányok, portrékötetek és tankönyvek segítségével – bemutattam, hogy mit nyerhet/ne/ a pedagógia, ha közkatonái birtokolják a bábbal való játszás képességét, sőt azt a gyermekekkel együtt is tudják és akarják művelni. Az 1986-ban létrehozott, a maga nemében unikális nemzetközi találkozó, a sárospataki „Zsákomban a bábom” fesztivál huszonhét éven át gyarapította a muníciót visszaigazolva az elmélet helyes voltát. Pedagógusjelölt hallgatóim a tanórákon közvetlenül vonhatták le a tanulságokat. Legmesszebb a távol-keleten, Taiwanban tanítottam érdeklődő pedagógusokat a műfajban rejlő különös lehetőségekre, közelebb, Európában, itthon se szeri se száma az alkalmaknak.

Tettem, amit kellett. Amit szerte a világban megtanultam bevittem a tantermekbe, letettem a tanítványok asztalára és felszegeztem az egyesület hirdető falára.

Sárospatak, 2023. nyárutó      

                                                                             

 Szentirmai László                                                           

+3620/9 472 637