Szentirmai László

Szentirmai LászlóA XX. század nyolcvanas évei elején, fiatal tanítóképző főiskolai oktatóként úgy alakult az életem, hogy tragikus sorsú kollégám feladatai közül rám osztották a pedagógiai bábjáték oktatását. Sebtében beiskoláztak a Népművelési Intézet emelt szintű képzésére (1979), ahol a műfaj akkori legnagyobbjai tanítottak bennünket. Rám talált a bábművészet.

Az óvodában és az iskola kezdő szakaszában „pedagógiai eszköz” lehet a bábu, a vele való játék neve: alkalmazott bábjáték. Ebből a nézőpontból a bábozás többet rejt, mint amit a közgondolkodás feltételez róla.

Évek sora alatt – cikkek, tanulmányok, portrékötetek és tankönyvek segítségével – bemutattam, hogy mit nyerhet a pedagógus, ha birtokában van a bábjátszás tudásának. Legmesszebb a távol-keleten, Taiwanban tanítottam érdeklődő pedagógusokat a műfajban rejlő különös lehetőségekre.

1986-ban részint a bizonyítás céljával létrehozott, a maga nemében unikális nemzetközi találkozó, a sárospataki „Zsákomban a bábom” fesztivál  huszonhét éven át igazolt vissza.Nincs kontinens, ahonnan nem volt vendégművészünk: Európa, Ázsia, a szomszédos országok és természetesen a haza, ahonnan a legtöbb produkció érkezett. Pedagógusjelölt hallgatóim a Bábos Bankák bábcsoportban, a tanórákon közvetlenül vonhatták le a tanulságokat.

Azt tettem, amit kellett. Amit szerte a világban megtanultam, bevittem a tantermekbe, letettem a tanítványok asztalára.

Elérhetőség: szentirmai1950@gmail.com