Bagi Márta Anna

“Taníts szórakoztatva, szórakoztass tanítva, szelíd erővel, bábjátékkal!” (MBE)

Bagi Márta1985-2018-ig a Zuglói Meseház Óvoda pedagógusaként, majd tagintézmény-vezetőjeként dolgoztam. Pedagógiai munkám fontos eszközeként használom az irodalmat, a dramatizálást és bábjátékot – ezek iránt mindig is ösztönösen vonzódtam. 1997-ben akadtam a Kolibri színház felhívására, melyben bábszínész hallgatókat toboroztak. Jelentkeztem, így profi szinten tanulhattam a bábjátszást. A hároméves képzés eredményeképp én is tagja lettem a bábosok nagy családjának.

S bár a gyermekeim születése után a pedagógusi pályára tértem vissza, a színházban megszerzett tudást a mindennapokban is alkalmazom. Ettől más, ettől speciális az én óvodai munkám. A gyermekeknek szóló meséket sikerül sajátos formában játszani, olyan előadásokat létrehozni, ami újszerű, látványos és a gyermekek számára fejlesztő hatású. A közös játékban a gyerekek jól érzik magukat, kommunikációjuk és szociális kompetenciájuk egyedi módon fejlődik.

A Magyar Óvodapedagógiai Egyesület felkérésére dolgoztam ki évekkel ezelőtt, az óvodákban nagyon jól alkalmazható „Cipősdoboz színházat”, amelyet elsősorban a gyakorló pedagógusok (óvónők, tanítók) tudnak sokféle módon felhasználni mindennapi munkájuk során. Ezt az egyszerű kis színházat használva, bármilyen területen komplett rendszert kapnak a pedagógusok a kezükbe (készítését részletesen ismertetem az Óvónők kincsestára 2013 júniusi kiadványában. – Raabe kiadó)

Évek óta örömmel teszek eleget különböző Bábjátékos fesztiválokon zsűritagként való felkéréseknek, tartok előadást óvodákban nevelőtestületi értekezleteken, munkaközösségi foglalkozásokon a bábjáték témakörében. A MBE által szervezett, budapesti illetőségű fesztiváloknak, bábjátékos találkozóknak állandó szervezője lettem.

2012 óta vagyok tagja a pedagógusokból álló Meseláda bábcsoportnak. Az elmúlt években állandó társulatunk bemutatta a bábjáték sokféleségét technikában, tartalomban egyaránt. Nagyon sokfelé játszottunk a Hódmezővásárhelyi Kultúrház színpadától az Állatkert Varázshegyi pódiumán át a Kőbányai majális szabadtéri füves főteréig. Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy az NKA támogatásával 2016-ban az UNIMA (Nemzetközi bábszövetség) meghívására Örményországban képviselhettük Magyarországot. A bábcsoport tagjaként rendszeres kapcsolatom van mind a gyermekekkel, mind pedig a civil közönséggel. Az előadások által alkalmazott sokféle technika, a színpadi fegyelem nekem is állandó tréning, s egyben kontroll is.

2018 óta a Pedagógiai programjában a művészetek általi nevelést fókuszba állító Zuglói Napraforgó Óvoda vezetője vagyok.

2020-ban ért az a megtiszteltetés, hogy MBE által adományozható Mészáros Vincéné díjjal az Egyesület ismerte el eddigi munkámat. Köszönet érte.

Hiszem, hogy a bábnak ereje van, a bábjáték a kiegyensúlyozott, boldog gyermekkor soha nem mellőzhető része. Legyen a báb minél több pedagógus zsebében, hogy gyermekeink rácsodálkozhassanak a környező, a virtualitáson inneni világra, amit mi teremtünk nekik!

Szeretnék ebben a segítségetekre lenni!

Keressetek bátran!
mabagi0122@gmail.com