Történetünk

Egyesületünk 1989-ben alakult – akkor budapesti székhelyű – kulturális és érdekvédelmi szervezetként, amely az 1931-ben létrejött Bábjáték Magyar Barátai Egyesületének, valamint az 1948-ban újjáalakult Magyar Bábjátékos Szövetség jogutódjának tekinti magát. Kifejezetten karakteres feladatunknak tartjuk az amatőr vonulat támogatását, amely a tehetséges fiatalság professzionális bábjáték közelébe kerülésének biztosítéka.

A Magyar Bábjátékos Egyesület a határon belül és azon túl élő bábos társadalom összefogására törekszik. Célja a bábjátékos alkotó- és előadói tevékenység segítése illetve népszerűsítése (képzésekkel, kiadványokkal, kiállításokkal, fesztiválokkal); a magyar bábos hagyományok feltárása és bemutatása; a műfaj lehetőségeinek kutatása. Ennek érdekében tanfolyamokat szervez, előadói lehetőségeket biztosít, kiadványokat szerkeszt a különféle szakterületek szerint.  A Magyar Bábjátékos Egyesület egy állandó Bábgyűjtemény (-múzeum) létesítésére is törekszik.

Olyan emberek közössége vagyunk, akik életük során valamilyen formában megtapasztalták a bábu erejét, jótékony hatását a személyiség formálódására.

Pedagógusok, bábjátékosok, szülők, gyerekek, ifjak s már nem éppen fiatalok szövetkeztünk, egyesületté szerveződtünk, hogy minél többen avatott részesei lehessenek a bábszínpadi játék boldog izgalmának – a csodának, az alkotó folyamatnak. Ehhez szeretnénk hozzájárulni… ezért vagyunk együtt, ezért tevékenykedünk…. gyermekeinkért, a jövőnkért.

A ma emberének minden időnél jobban szüksége van a kreativitásra. Kell, hogy legyenek ötletei, bátorsága, bizalma önmagában és társaiban, hogy képes őket megvalósítani, hogy képes felnőtté (naggyá) és kiegyensúlyozott, boldog emberré válni, ami hosszú kövesút!  Hisszük, hogy ezt az utat így vagy úgy, de alapozza, szegélyezi a bábjáték.

Várunk Téged is – a tenni akarásoddal, a jobbító szándékoddal, a mindenkiben egyedien felépült világoddal együtt! Légy ott velünk, mikor egy-egy kis követ, egy téglát toldunk hozzá az úthoz. Azért, hogy jobb legyen, hogy a jövőt, a most felnövekvők kezében biztonságban és békében tudhassuk!

Látogasd honlapunkat, keresd meg vezetőinket, tagjainkat, s ha elfogadhatónak tartod céljainkat, a Magyar Bábjátékos Egyesület tagjaival való együttműködést, s vállalod a munkálkodást – örömmel üdvözlünk sorainkban!

Letölthető belépési nyilatkozat:

BELÉPÉSI NYILATKOZAT