XXII. Templomi Bábjátékos Találkozó

TBJT 2016 hírcsík

március 6-án Budapesten, Kőbányán a Szent László plébánia és templom adott helyet az amatőr bábjátszók egy különleges rendezvényének. Már huszonkettedik alkalommal, de több mint 25 éve rendezi meg az egyesület azoknak a találkozóját, akik/amelyek az ökumené jegyében, jellemzően saját felekezeteik írott bölcsességeit, általában Európa morális üzeneteit a bábjáték formanyelvén származtatják át az érdeklődőknek.

Közel negyedszázada volt az az első alkalom, amikor Oszlopos Simon legendájának emlékezetében, bábjátékkal foglalkozó felnőttek, gyerekek (mindannyian amatőrök) azért léptek a közönség elé, hogy egyebekkel együtt ennek az alig ismert szíriai szentnek a különleges cselekedetére is visszaemlékezzenek. A hagyomány azt tartja, hogy Simon a rá sem hederítő járókelőknek nem pusztán szavakkal, hanem csuhája letépett, elcsomózott ujját kezére húzva – mintegy bábozva – süvöltötte a megtérésre felszólító gondolatait.

Évek óta meghirdetjük Simon névnapjához viszonylag közel ezt a különleges találkozót és kicsi zökkenőkkel, sikeresen vagy annál is sikeresebben sikerül létrehoznunk valamelyik tavaszi hétvégen. Ahogy az most ez éven sikerült, már rég nem volt. 17 produkció jött össze az ország legtávolabbi pontjairól (Celldömölk , Debrecen, Szeged, Zalaegerszeg), s persze Budapestről valamint környékéről (Dunaharaszti, Nyergesújfalu). Amint az utoljára a reneszánsz előtt volt, a Szent László templom zsolnay majolikákkal bevont méltóságos terében ismét befogadásra leletek a bábuk. A kora délelőtti könnyedebb előadásokkal indulván, a szellemi út az estébe érve már padhoz szegező, emlékezetes színi előadásokkal zárult.

Köszönet és elismerés jár Vári Ildikónak és lelkes csapatának, akik a szervezés minden területén kiválót alkottak. A találkozóra meghívták a helyi televíziót (Kőbánya TV), újságírókat szerveztek, akik kérdéseikkel előadót, nézőt, ismeretleneket kérdeztek meg benyomásaikról.

Igazán fontos kifejeznünk köszönetünket Balogh Attila plébános atyának, aki e ritka befogadó gesztussal lehetővé tette – és lehetőségei szerint a jövőben is teszi – a Templomi Bábjátékos Találkozó méltó létrejöttét.

Szentirmai László