„Szervusztok, Pajtikák!”

 

Henni jubi hírcsík 2Kiállítás, bábelőadás és ünnepi ülés Kemény Henrik tiszteletére a Vigadóban
2015. január 12.

Láposi Terka színháztörténész, a Korngut-Kemény Alapítvány elnöke frappáns, mégis érzésekkel teli bevezetőt mondott. A kiállító térben egy hatalmas kereszt rajzolódik ki. Ennek mentén vannak Kemény Henrik személyes tárgyai (a varrógép, a szerszámai, az utazótáskája, a naptárai), az általa faragott bábok tucatjai. Felállították egykori paravánjait is (Az elátkozott malom és más bábjátékainak díszleteivel, kellékeivel).

Minden tárgyhoz emlékek – kedves vagy szomorú képek – fűződnek múltból. Itt van az a gramofontölcsér, amely egyetlen tárgyként élte túl a család legendás bábszínházát felemésztő népligeti tűzet. Hatalmas történeti tabló ez, amely híven mutatja a vásári bábjátékosok szellemi küldetését, azt a szándékukat, hogy mindenkinek játszanak és egyre szélesebb közönséget örvendeztessenek meg produkcióikkal.

Prof. emeritus Fekete György, a MMA elnöke megnyitó beszédében úgy jellemezte Kemény Henriket, mint aki tulajdonképpen elsőként fogalmazta meg egy leendő összművészeti akadémia szellemiségét, amikor a bábművészet sokszínűsége ellenére kimutatható egységélményt úgy rajzolta fel:  „a bábosok egymás malmára hajtják a vizet„.

A megnyitón a MBE a választmány több tagjával képviseltette magát.

(bővebben itt: http://www.mma.hu/muveszeti-hirek/-/event/10180/%E2%80%9Eszervusztok-pajtikak-%E2%80%9D) A Kemény Henrikre emlékező tárlat 2015. január 13. és február 1. között tekinthető meg a Vigadó Galériában.

Juhász Judit a megnyitón bejelentette, hogy

  • január 22-én, a Magyar Kultúra Napján a Vigadó egész napos ingyenes rendezvényekkel várja a gyerekeket és az érdeklődőket. 15 órakor a szombathelyi Mesebolt Bábszínház tart bábelőadást gyermekek számára a Kamaraszínházban. 16 órától interaktív drámapedagógiai foglalkozásra és bábkészítésre nyílik lehetőség a Makovecz teremben. (A részvétel regisztráció köteles a Vigadó honlapján.)
  • január 29-én, Kemény Henrik születésének 90. évfordulóján koszorút helyeznek el a Kolibri Színháznál 14.30-kor.  A koszorúzást követően 16 órától ünnepi ülésen emlékeznek meg a bábművészről a Vigadó Makovecz termében. Láposi Terka színháztörténész, a Korngut-Kemény Alapítvány elnöke bemutatja A Kemény Bábszínház képeskönyve – Korngut Kemény Henrik színházteremtése című könyvét.

 

DSC_0103

  • DSC_0108 DSC_0114 DSC_0116