Pedagógus Bábjátékos Találkozó – 2013.

Április 19-20-án, először tartott két napos rendezvényt a Magyar Bábjátékos Egyesület. Olyan alkalmat igyekezett teremteni a  vezetőség, ahol és amikor több olyan, egymással összefüggő eseményre kerül sor (értékeléssel összekötött bemutatók, szakmai tanácskozás, közgyűlés), amely igényli a szélesebben értelmezett tagság személyes jelenlétét. Kísérlet volt, tanulságait rövidesen le kell vonni.

A helyszín most is a Pestújhelyi Közösségi Ház volt. A kerület vezetése személyes megjelenésével igazolta támogató hozzáállását, a találkozót Bitvai Nándor alpolgármester, a 19-i szakmai konferenciát László Tamás polgármester, országgyűlési képviselő nyitotta meg. A rendezvény az egyik legjelentősebb vállalkozásunk volt, nem kerülhetett volna sor rá, ha nem részesülünk financiális természetű támogatásban, amelyek közül is kiemelkedik a Magyar Művészeti Akadémia által biztosított háromnegyed millió forint. A MBE, az OFI és a XV. kerület más és más formában szintén segített biztos alapot teremteni. Önkéntesek dolgoztak a siker érdekében – közülük is kiemelkedik Molnár István fotóművész, akinek képeiből válogattuk e tudósítás látható emlékeztetőjét.

Tömöry Márta, író, dramaturg és bábszínész mindkét napon figyelemmel kísérte a produkciókat, az általa készített több oldalas emlékeztetőből kiemelt részletek adják e cikk javát. Szerinte a Pedagógus Bábjátékos Találkozó:

„- a bábpedagógusok fóruma. A résztvevők gyakorló pedagógusok, ill. pedagógia szakos hallgatók, akik bábjátékosként mérik össze képességeiket. (Halkan jegyzem meg, hogy a bábműfajban élen járó Csehországban a profi bábszínházak tehetséges pedagógusoknak nyári táborokat, u.n népi (szabad)egyetemi kurzusokat szerveztek. A legutóbbi években ott is a cseh marionett-hagyomány újraélesztésén fáradoznak. – csodálatos szakkönyvek kiadásával.)”

Budapesten, 2013-ban ezt a megszívlelendő cseh példát két – rendkívül elmélyült, összességében több órás, de mégiscsak „akusztikus” tanulságzivatar helyettesítette. (TM tanulmánya a Paraván-ban, a MBE kiadványában lesz elérhető)

Ismét Tömöry Márta jegyzetei szerint: ” Délután (április 19.)  színvonalas előadások jönnek:
– Dr.  Józsa Éva. egyetemi docens, NYME Benedek Elek Ped. Kar
– Dr. Kaposi József főigazgató OFI
– Fábián Katalin, elnök MOE
– Kovács Hedvig, MBE
– Szentirmai László, MBE”

A szakmai tanácskozás a bábjáték közösségépítésben betöltött szerepét tette a középpontba. Az előadók rövid absztraktban foglalták össze előadni kívánt gondolataikat, amelyeket a kétnapos rendezvény műsorfüzetébe is becsatoltunk. Mind egy szálig elfogyott a kishitűen legyártott száz példány… a két napon önkéntesen regisztrált érdeklődők száma ugyanis meghaladta a 170-et. (A Paraván-ban ezeknek a rezüméknek is helyet adunk.) A népes hallgatóságban ott találhattuk Székely Andrea főiskolás tanítványait, akik azt az új generációt, a váltást jelenthetik.

A legnagyobb eredmény a cserélődő gyermekközönség volt. A kerületi óvodákból – ahol jól állnak a dolgok és a vezetés is nem érdemtelenül diplomás pedagógus – sok kisgyermek jutott el a „bábszínházba”. Szombaton – kisebb számban – de jöttek gyerekek, szüleikkel, nagyszülőkkel.

Visszatekintve látszik, hogy rengeteg az elvégzendő munka. A bábjáték még mindig megváltásra vár.

MBE