Budapesti gyermekbábosok versenye_2012.

 

Kilenc budapesti intézmény, összesen 13 előadását láthattuk.

A Hunyadi János Általános Iskola Mesejátszók együttese Molnárné Pataki Márta vezetésével, Üzenet címmel a magyar irodalmi és népi hagyományok világába vezette a nézőt verses, zenés összeállításával. Üzenetük egyértelmű: fontos dolog a magyarság ápolása. Mindezt a gyerekek népi ruhája, a bábok öltözéke is kiemelte.

A Rózsakerti Általános Iskola Vadrózsák csoportja osztott vásznú, sziluett- árnyjátékkal mutatta be a Quimby együttes „Ajjajjaj” , és Presser Gábor „Te majd kézenfogsz és hazavezetsz” című dalát. A csoport vezetője, Hajdúné Lovas Zsuzsa,  a találkozó utáni megbeszélésen elmondta, hogy a gyerekeknek szabad lehetőséget nyújt, hogy a  zenére feltámadó érzéseiket megjelenítsék.

Nagyon kedves játékot mutatott be az Áldás utcai iskola Manók bábcsoportja a közismert Kisvakond világából  A vakond nadrágja című mesével.

Mikes Viktória kiváló érzékkel, sok humorral, és nagy gyermekszeretettel törekedik a mesék megelevenítésére.

Hasonlóképpen kedves munkát végzett a Gróf Széchényi Általános és Kéttannyelvű Iskola Szivárvány Bábcsoportja Szabóné Pásztor Zsuzsa irányításával.  Letisztult játékuk,  A csalafinta kiskakas színes, könnyen értelmezhető díszleteikkel a játékot közel hozta mind a játszó, mind a néző gyerekek világához.

Ugyanez volt a benyomása  a zsűrinek a Rózsakerti Általános Iskola Rózsabimbó csoportjának  Lázár Ervin, A virágszemű című meséjének maszkos előadása közben.

A Szervátiusz Jenő Általános Iskola Kőmazsik csoportja Vári Ildikó vezetésével lépett színre. Az újonc elsősök a bemutatkozás igényével estek át a színpadi tűzkeresztségen, és  hozták el a már ismert, az idősebb társaiktól megörökölt meséket. A visszajött a répa, és A három kismalac című bábjátékok a tehetséges vezető, tehetséges tanítványainak megjelenését bizonyította.

A XV. kerületi Hartyán Általános Iskola Ezüstvirág című mesejátéka a bábpantomim eszközével játszotta el a jó és a rossz harcát, a háborúskodás értelmetlenségét, a békesség diadalát. A Maskarás Bábcsoport óriásbábjait Kemény Magda szép elképzelései hozták létre.

Vári Ildikó a vezetője a Kőrösi Csoma Sándor Kulturális Központ Kőszírmocskák csoportjának is. Teljesen letisztult képi világgal adták elő Urbán Gyula Minden egér szereti a sajtot című előadását. A darab még magán viselte az el nem készültség jegyeit, de ennek ellenére olyan színészi munkát, bájt, humort hordozott magában, ami végig lekötötte a nézők figyelmét, és nagy nevetésekkel jutalmazták az előadókat.

Elbűvölő volt a Csík Ferenc Általános Iskola  Kis Bocsok csoportjának Zelk Zoltán, A három nyúl című bábjátéka. A színpadra beugráló fekete ruhás „nyulacskái” pillanatok alatt  erdővé varázsolták a színpadot. Vámosiné Vitáris Márta dinamikus személye köré gyűlt, akár több színpadra is osztható népes bábcsoport megdolgoztatja a rendezőt, hogy elférjenek, és valamennyien szerepet kapjanak egy előadás keretében.

Ugyanez történt a Brummogó Bábszakkörükkel is. A kis hótündér című meséjük  sok szép ötletével, káprázatos mesevilágával betöltötte a színpadot, és a nézők szívét is.

A Budenz József Általános Iskola és gimnázium Katicák bábcsoportja Szabadosné Gólya Éva vezetése alatt működik. A szakmai értékelésen elmondta, hogy gyönyörű bábjaik a szülők bevonásával készülnek.

A SZAKMAI ZSŰRI ÉRTÉKELÉSE

A versenyen látott bábjátékokat hagyományainknak megfelelően háromtagú szakmai zsűri értékelte. Az értékelés célja nem csupán az Egri Országos Bábjátékos Fesztiválra továbbjutó gyermek bábcsoport kijelölése, hanem a csoportvezető pedagógusok szakmai eszmecseréjének fóruma is.

Az alkalmazott bábjátékkal nevelés szemléletmódját követő, a módszer alkalmazása mellett állást foglaló, és ezt gyakorló tanítóknak lehetőséget ad a bábjátékok létrehozása során felmerülő problémák megvitatására, ötletgyűjtésre, a hiányosságok megvilágítására, a hibák kiküszöbölésére.

Az értékelés magába foglalja a bábjáték, mint komplex művészeti ág minden területét: a bábtechnika, a bábmozgatás, az esztétika, a dramaturgia, a zene, és az előadói képességek megjelenésének elemzését.

A zsűri összegező megállapítása az volt, hogy azok az együttesek járnak helyes úton, akik életkoruknak megfelelő mesevilág anyagához nyúlnak, akik időt fordítanak a bábkészítésre, és akik a műfaj komplexitásának minden lehetőségét kihasználva nyújtanak élményt, és fejlesztési lehetőséget a gyerekeknek.

A zsűri tagjai:
Szentirmai László – ny. főiskolai docens- az MBE elnöke
Urbán Gyula – rendező – az MBE tiszteletbeli örökös elnöke
Kovács Hedvig – bábpedagógus

AZ EMLÉKLAPOK ÁTADÁSA – A VERSENYGYŐZTESEK KIHIRDETÉSE

Hagyományunkhoz hűen idén is elkészültek az emléklappal kibélelt palacsintasütőink, melyek Vitéz László fotójával ma már emléket állítanak Kemény Henrik kiváló munkásságának.

Arany minősítést szereztek:
Kőszirmocskák – Kőrösi Csoma Sándor Kulturális Központ – Vári Ildikó
Kis Bocsok – Csík Ferenc Általános Iskola – Vámosiné Vitáris Márta
Brummogó Bábszakkör – Csík Ferenc Általános Iskola – Vámosiné Vitáris Márta
Katicák Bábcsoport –
Budenz József Általános Iskola – Szabadosné Gólya Éva

Ezüst minősítést szereztek:
Maskarás Bábcsoport – Hartyán Általános Iskola –  Kemény Magda
Kőmazsik – Szervátiusz Jenő Általános Iskola – Vári Ildikó
Rózsabimbó Bábcsoport – Rózsakerti Általános Iskola – Hajdúné Lovas Zsuzsa Szivárvány Bábcsoport – Gróf Széchényi Általános és Kéttannyelvű Iskola – Szabóné Pásztor Zsuzsa

Bronz minősítést szereztek:
Manók Bábcsoport – Áldás Utcai IskolaMikes Viktória
Vadrózsák – Rózsakerti Általános Iskola- Hajdúné Lovas Zsuzsa
Mesejátszók – Hunyadi János Általános Iskola- Molnárné Pataki Márta

A zsűri döntése alapján az Egerben megrendezésre kerülő Gyermekbábosok Országos Fesztiválján az arany minősítésű Kőszirmocskák, a Minden egér szereti a sajtot című előadásukkal, és a Katicák Bábcsoport, Az aranytulipán című előadásukkal képviselik Budapestet.