A tavaszi napforduló igérete

Március 23-án a Pestújhelyi Közösségi Házba 113 gyermekbábos érkezett színre lépni.
Képviseltette magát a Szervátiusz Jenő Általános Iskola (Kőmazsik, Kőszirmocskák) a Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti és Általános Iskola (Színes kezek) Budenz József Általános Iskola és Gimnázium  (Aranyalma, Katicák) a Csík Ferenc Általános Iskola és Gimnázium (Brummogó bábszakkör) a Gróf Széchenyi István Általános és Kéttannyelvű Iskola (Szivárvány) és a Hartyán Általános Iskola (Maskarás bábcsoport). Szilágyi Barnabás szólóbábos az óbudai Nagy László Általános Iskolából jött.
A nagyterem megtelt. Tíz órakor László Tamás polgármester, országgyűlési képviselő nyitotta meg – jelenlétével is megtisztelve – a MBE rendezvényét. A XV. kerületben hagyománya van a bájátékkal törődésnek, a Pestújhelyi teret szegélyező fasor egyik fiatal fácskája Mészáros Vincéné nevét viseli.


A mezőny a megszokott változatosságot mutatta – minden ismertebb műfaji technikából kaphattunk ízelítőt, talán csak az árnyjáték hiánya tűnhetett fel. Tisztességes, jó, kiváló megoldások sorjáztak felváltva koradélutánig.

A kis tanítványokkal foglalkozó pedagógusok ismét tanubizonyságot adtak áldozatkészségből. A kisérő szülők támogató hozzáállása, bizonyított gyermekszeretete pedig egyenesen címlapért kiált.

De vajon akad-e újság, folyóirat, rádió – elektronikus vagy nyomtatott sajtó -,  amely hírré – ezáltal fontossá – tenné az ilyesféle, nemes törekvést? Kihallatszanak-e a magyar és más nép örökérvényű irodalmából adaptált mesék bölcs mondatai, értékes zenéi a focihuligánok és naciorockerek keltette lárma mögül? A széllökések zaja közötti csendben a gyerekkezek tapsa, a közönségen néha végigguruló kacaj érdekel-e valakit?
Sebaj, Ők dolgoznak konokul, készülődnek…. egyszer felnőttek lesznek.

Szilágyi Barnabás viszi Egerbe Vitéz Lászlót. Ott lesz vele együtt a Maskarás Bábcsoport (Hartyán NOK) és a Katicák Bábcsoport (Budenz József Általános Iskola és Gimnázium).

A tavaszi napforduló megelőzi a nyarat.
Még zord az idő, de közeleg a valamivel jobb.
(?)
Ez az egyetlen remény.

 Szentirmai László