A Bodrogból halásztam ki…

illusztráció

…Sárospatakon került megrendezésre a Gyógyító Báb határtudományi szakmai konferencia 2015.július 10-én.

A Konferencia témáját 3 nézőpontból közelítették meg a szereplők.

A délelőtti programban orvosi szempontok alapján ismerkedtünk a betegségek kialakulásának okával ill. a bábu gyógyító lehetőségeivel. Elsőként Dr. Hámori József akadémikus, Széchenyi-díjas agykutató Az emberi agy asszimetriái c. előadását hallhattuk. Még hallgattuk volna hosszabb időn át, ugyanis a téma annyira lekötötte a közönséget. Ugyanilyen érdeklődő volt a publikum amikor Dr. Takács Annamária oszt.vez. főorvos a bábjáték szerepéről beszélt a Parkinson-betegek gondozásában. Dr. Bokor Magdolna oszt.vez. főorvost a Parkinson-betegek életminőségéről és az életminőség javításának fontosságáról hallgathatták meg a résztvevők.

A második részben az alkalmazott – vagy másként pedagógiai – bábjáték nézőpontjából járták körbe a konferencia témáját az előadók a Parkinson Betegek Sárospataki Klubja illusztratív közreműködésével. Dr. Pásztor Erzsébet ideggyógyász és rehabilitációs szakorvos az érzelem és a ritmus átalakító erejéről beszélt, és saját tapasztalatait osztotta meg a terápia hatékonyságáról. Mátyásné Füzi Csilla bábszínész, pedagógus előadásának címe Újra élek!. A Parkinson betegek csoportjának bemutatkozásairól, a betegséggel küzdő csoporttagok fejlődéséről, a bábterápiás foglalkozások sikeréről számolt be. A témához kapcsolódott Kovács Borbála táncpedagógus előadása, melynek címe: A tánc alkalmazása és jótékony hatásai a Parkinson-kórral küzdők életében. Ekkor csatlakoztak be többször a Parkinson Betegek Sárospataki Klubjának tagjai is és báb- és táncbemutatót tartottak. Mozgásuk -bár betegségük rendkívül nehézzé teszi- könnyed, egységes volt és öröm volt látni a közönségnek is, milyen szívvel-lélekkel mutatják be a gyakorolt darabokat.

A konferencia harmadik nézőpontja a gyógypedagógia (ott is a fiatalabb korosztály mentális támogatása). Brigitte Stucki terapeuta, Svájcból érkezett Bábterápia a gyermekkorban c. előadásával. Tolmács segítségével mesélt az általa kidolgozott terápia sikeréről, melynek folyamatát, eszközeit, segédeit- a bábokat, mint fontos szereplőket- fotókkal is bemutatta a hallgatóságnak. Ezután megismerhettük a Háromlépcsős ,,BARBONCÁS” terápiát, amit a megálmodója, Kiss Ágnes mutatott be nekünk. Az előadások a gyermekekkel való foglalkozásról, a szorongásaik okának felszínre hozásáról, a félelmektől való szabadulásról, a lelki betegségekről- melyekhez testi problémák is megjelenhetnek- szóltak, ezek kezelésére és gyógyítási módjainak megismerésére nyújtottak lehetőséget. Láposi Terka, játszóházi művészeti vezető, pedagógus a gyermekkori rajzolás és a bábozás együttes erejének hatásairól tartott előadást. A bemutatójával olyan hatással volt a konferencia végén is a közönségre, hogy a zárszavak után még mindenki maradt volna tovább figyelni előadását a Gyógyító Báb erejéről. A Konferencia előadói maguk is meghallgatták egymás bemutatóit, hiszen hasznos új ismereteket szerezhettek a témában, és az egymással való kapcsolattartás, az ezen a területen szerzett ismereteik megosztása előrébb viheti a gyógyítás sikerét.

Szentirmai László a Magyar Bábjátékos Egyesület elnöke a nap eseményeit összegző és a jövőbe bizakodva tekintő gondolataival zárta a Konferenciát.

A konferencia elérhetővé tette a résztvevői számára, hogy ezeket a jelentős gyógyítási módokat megismerhessék. Mindannyiunk örömére szolgálna, ha folytatódna az előadássorozat, és szélesebb körben is megoszthatnánk ezt a tudást. Gondolkozzanak ezen minél többen, kutassanak a témában, fejlesszék a már meglévő gyógymódokat, találjunk új megoldásokat!

Siposné Karajz Judit

IMG_8169 IMG_8116 IMG_8034 IMG_7994 DSC_0698 DSC_0688 DSC_0613