VITÉZ LÁSZLÓ ZÁSZLAJA ALATT

komlós2Művészettel nevelés a bábjátékkal – konferencia

2013. október 25., péntek
Közösségek Háza, Komló, 48-as tér 1.

Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Bábjátékos Egyesület országos tanácskozást szervez az alkalmazott bábjáték kulcskompetencia-fejlesztő hatásai és a személyiségfejlesztésben betöltött szerepe témában – óvodapedagógusok, tanítók és közművelődési szakemberek számára.

A Nemzeti Művelődési Intézet kiemelt feladatának tekinti a személyiség kiteljesítésének segítését, a társadalmi beilleszkedés támogatását és a sikeres munkavállaláshoz szükséges tudás és képességek fejlesztését. Valljuk, hogy az ismeretek, a készségek és az attitűdök szintjén is fejleszteni szükséges az egyéni kulcskompetenciákat, melynek elengedhetetlen eszköze a művészeti- és művészetre nevelés.

A fenti felismerések jegyében kívánjuk megszólítani a bábművészet elkötelezett művelőit és kedvelőit, a nem hivatásos bábcsoportokat, vezetőiket, művészetpedagógusokat, segítsük együtt a műfaj újbóli megerősödését mind pedagógiai munkában, mind a közművelődési intézmények keretében tevékenykedő amatőr csoportok tevékenységében.

Tervezett szakmai témák:

  • Művészeti nevelés és kompetenciafejlesztés

A művészet, a bábjáték legismertebb változatainak hatása a nézőközönségre. A közösségépítés és a motiváció. A bábjáték előnyeiről, hasznáról. A média hatásainak ellensúlyozása a közmédia adottságainak kihasználásával. Új hullámok a műfaj felszínén.

Előadók: felsőoktatási szakemberek, valamint pedagógiai feladatokat is felvállaló profi bábosok.

  • Jó gyakorlatok – jó példák bemutatása

ManuArt Bábcsoport – Pomáz, Gyermekbábosok Országos Találkozója, Pedagógus Bábjátékosok Találkozója, Báron Bábos Műhely, Fabula & Figura – Debrecen

  • Műhelybeszélgetés – kerekasztal tanácskozás

A bábcsoport-vezetői feladatokhoz szükséges tudás megszerzésének módjai. (Alap)képzés, továbbképzés, vagy mindkettő? Akadozó szerkezet – a változó fenntartói, irányítási rendszer finom összehangolásának hiányából fakadó konkrét esetek. Szakmai dokumentumok előállítása – programozás, feladatok, határidők kitűzése. Módszertan-tár.

Kísérőprogram:

  • Rögtönzött kiállítás

A konferencia keretében lehetőséget biztosítunk minden résztvevő, látogató számára, hogy saját műhelyének, csoportjának bábjait, kellékeit, díszleteit bemutassa.

Méret: legfeljebb 2 báb (terjedelmük együttesen max. 50x50x50cm); továbbá 1-1 db, installálásra kész, legfeljebb A1 méretű tabló, plakát; szóróanyagok.

A résztvevőknek étkezést biztosítunk. Igény esetén, önköltséges áron (3000 Ft) szállást biztosítunk. Erre vonatkozó igényét kérjük a jelentkezéskor jelezze.

Jelentkezési határidő: 2013. október 22.

Jelentkezni a baranya@nmi.hu e-mail címen, továbbá a következő linken lehet:  VITÉZ LÁSZLÓ ZÁSZLAJA ALATT

Információ: Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Irodája 7621 Pécs, Mária u. 9.
Halmai-Nagy Róbert

 tel.: 30/826 5228 e-mail: baranya@nmi.hu
WEB: www.nmi.hu

Szervező:
Nemzeti Művelődési Intézet

Szakmai partnereink:
Magyar Bábjátékos Egyesület (www.mababjatekosegylet.hu); Közösségek Háza, Komló