Színháziskola- Lázár Ervin Program- őszi félév

A képzés célja: A Színháziskola – 30 órás pedagógus továbbképzés célja, hogy segítséget nyújtson a résztvevőknek abban, hogy hogyan válasszák ki a különböző közösségek életkorának, igényeinek és a lehetőségeknek megfelelő előadó-művészeti produkciót és azt hogyan dolgozzák fel a résztvevőkkel. A képzés keretében tapasztalattal rendelkező drámapedagógus és előadó-művészeti szakemberek adnak módszertani segítséget a látogatásra való felkészítésben, majd a megtekintett produkció közös feldolgozására, a résztvevők befogadói magatartásának fejlesztésére.

Ajánljuk a képzési programot mindenki más számára, aki érdeklődik az előadó-művészetek iránt, és munkájában, tevékenységében támogatja a színház, és tágabban az előadó-művészetek iránt fogékony generációk kinevelését. Így kulturális intézmények, önkormányzatok, civil szervezetek, egyházak, oktatási és további intézmények, szervezetek nem pedagógus munkaköreiben tevékenykedő diplomás szakemberek részére egyaránt hasznos tartalommal rendelkezik a képzés.

A pedagógus végzettséggel rendelkező résztvevők a képzés elvégzéséről PAT akkreditált képzési tanúsítványt kapnak, az egyéb végzettségekkel rendelkező résztvevők pedig részvételi igazolást.

A képzés felépítése
1. kontakt nap: kiscsoportokban (20-28 fő) megyei helyszíneken előadás és tréning az előadó-művészeti intézményrendszerről, az előadó-művészeti programok szervezéséről és feldolgozásáról.
Ezt követően online tananyagban az előadó-művészeti ismeretek bővítése.

2-3. kontakt nap: központi plenáris képzési napok Budapesten a Fővárosi Nagycirkusz előadásával 2020. szeptember 14-15.

 1. nap: 2020. 09. 14. a Fővárosi Nagycirkuszban (1146 Budapest Állatkerti krt. 12/a.)
  13.00–14.00 szállás elfoglalása
  14.00–17.00 plenáris előadások és kávészünet
  17.00–19.00 vacsora – állófogadás
  19.00–22.00 Tündértánc – Nővarázs cirkuszművészeti produkció megtekintése
 2. nap: 2020. 09. 15. a Danubius Hotelek szállodáiban
  8.00–9.00 reggeli, kiköltözés a szobákból
  9.00–12.00 feldolgozó műhelymunkák kiscsoportokban
  12.00–13.00 menüs ebéd, majd hazautazás

Ezt követően online esszé összeállítása és online benyújtása 5-8 oldalban arról, hogy a különböző közösségekben mely életkori csoportokkal, milyen előadó-művészeti program látogatását terveznék, hogyan szerveznék meg, és hogyan dolgoznák fel.

 4. kontakt nap: kiscsoportokban (20-28 fő) megyei helyszíneken valamely helyi előadó-művészeti intézmény meglátogatása, valamint az előadó-művészeti produkciók feldolgozásának módszertanáról előadás és tréning, valamint a képzés zárása.

Finanszírozás
A Színháziskola című 30 órás akkreditált pedagógus továbbképzés (engedélyszám: 12/84/2019) az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósul meg országos szinten. A továbbképzésen térítésmentesen vehetnek részt azok, akik a képzési csoportokba felvételt nyernek. A támogatás tartalmazza az alábbiakat: képzés, vizsga, két központi napon szállás, étkezés, központilag szervezett utazás költségei, előadó-művészeti produkció. A támogatás nem tartalmazza a központi napokon túli étkezéseket.

Csoportok és jelentkezés

2020 őszén országszerte 40 képzési csoport indítását tervezzük. Budapesten ebben a félévben 4 csoport indul.

A felhívás szabadon terjeszthető. A jelentkezés folyamatos!

A képzések 2020. augusztus 24-től minden megyében több csoportban indulnak 2020. december közepéig.

A képzést jelenléti oktatás formájában tervezzük megvalósítani, azonban a koronavírus járvány hazai helyzetének megváltozása esetén távoktatási formára térhetünk át.

A Színháziskola képzés 2020. szeptemberében induló képzési csoportjaiba várjuk a jelentkezéseket az online jelentkezési lap kitöltésével!

https://nmi.hu/online-jelentkezes-a-nemzeti-muvelodesi-intezet-altal-szervezett-szinhaziskola-cimu-tovabbkepzesi-programra/