Sióagárdi jelentés

2023. április 26-án Sióagárdon pedagógusok léptek fel, népes közönség előtt, mivel a dunántúli település Országos Pedagógus Bábjátékos Találkozónak adott otthont, amely egyesületünk több évtizedre visszatekintő programja.
A fővédnök a Nemzeti Művelődési Intézet volt, de a rendezvény főleg a Trambulin Tehetségtámogató Alapítvány és Sióagárd önkormányzata szervezésében zajlott – Pekari Bernadett körültekintő „vezényletével”.
A bábszínházi bemutatón hét csapat váltotta egymást, hét-tizenöt perc közötti produkciókkal. A sort a szekszárdi Kendermag Pedagógus Bábcsoport nyitotta meg, őket követte a Tokaj-Hegyalja Egyetem THEArTER Truppja, a szőkédi Gungula Bábcsoport, a budapesti Meseláda Bábcsoport, a Bicskei Városi Óvoda, a létavértesi Cifra Palota Bábcsoport, végül a medinai Siklósi duó. A repertoáron egyaránt szerepelt Galambos Bernadett, Benedek Elek, Lázár Ervin mű, de klasszikus magyar népmese is. Az értő és befogadó közönség minden alkalommal hosszas tapssal nyilvánította ki tetszését. A közönség láthatott ősbemutatót, de korábban már játszott darabokat is. Ami az összesben közös: mindegyik tudott – most is – újat mutatni.
Az előadásokat szakmai beszélgetés kísérte, a zsűri /Csaláné Bohli Cecília, Szabó Antalné és dr. Galuska László Pál/ elemezte, értékelte a látottakat.
A fellépő csoportok java régóta működik /kivétel a THE három tagú, fiatal formációja/ akik a tőlük már megszokott minőséget mutatták fel. Az ország különböző vidékein dolgozván, kíváncsiak egymásra, tanulnak egymástól, ezért ezek a találkozások ünnepi alkalomnak számítanak. Szentirmai László, a MBE leköszönő elnöke a Séd Teréz Gyűrűt kapta. Ez a kitüntetés a maradandó értéket teremtő, önzetlen munkát végző személyek munkássága elismerésére szolgál. Csaláné Bohli Cecília, szekszárdi pedagógusnak, bábkészítőnek pedig – hasonló indok alapján – a Mészáros Vincéné díjat ítélte oda az MBE.
Visszautalva Gerő Attila, polgármester úr köszöntő szavaira egyetérthetünk: Sióagárd jogosan lehet büszke egy ilyen nagyszabású országos rendezvény befogadására – mi több ki is érdemli.
Szentirmai László

bővebben, képekkel itt:
https://www.teol.hu/helyi-kozelet/2023/04/pedagogusok-baboztak-a-kozonsegnek