Pedagógus Bábjátékos Találkozó Sióagárdon  

Az Országos Pedagógus Bábjáték Találkozó 2023. 04. 29-én Sióagárdon  került megrendezésre. Az általános iskolai és óvoda pedagógusok,  egyetemi hallgatók bemutatkozását a Magyar Bábjátékos Egyesület  koordinálta. Az esemény szervezője és lelke az MBE elnökségi tagja,  Pekari Bernadett volt, aki nagyszerű munkát végzett kapcsolattartóként,  bábjátékosként, műsorvezetőként és moderátorként is. 

A találkozó fővédnöke a Nemzeti Művelődési Intézet volt, kinek területi  

képviselője az egész programot megtekintette. Támogató-szervezők között fontos szerepet kapott a  Trambulin Tehetségtámogató Alapítványt és Sióagárd önkormányzata. Külön köszönet illeti Gerő Attila polgármester támogatását, aki a rendezvényt a következő években is szeretné a településen tartani. 

A bábelőadások előtt Szentirmai László az MBE elnöke hivatalosan is leköszönt több évtizedes,  meghatározó munkássága után. Szűnni nem akaró vastaps köszöntötte a szakmai közönség részéről.  Hasonló ünneplést kapott az Egyesület új elnöke, Bagi Márta is, aki szintén itt jelentette be hivatalba  lépését, a staféta átvételét. 

Minden felnőtt találkozó fénypontja a kitűntetések átadása, melyek az átlagból kiemelkedő szellemi és gyakorlati eredményeket elérő, maradandó értéket teremtő, valamint kitartó,  önzetlen munkát végző személyek munkássága elismerése szolgálnak. 

A Séd Teréz gyűrű méltó viselője, Szentirmai László leköszönő MBE elnök. A Mészáros Vincéné díj tulajdonosa Csaláné Bohli Cecília, Szekszárdon élő és alkotó  pedagógus, bábkészítő. 

Szeretettel gratulálunk a kitüntetetteknek! 

A nézőtéren várakozó gyermekek nagy örömére ezután megkezdődött az előadások sorozata. Hét  társulat (vagy annak képviselője) mutatkozott be, akik az ország különböző helyeiről érkeztek. 

Szekszárd, Kendermag Pedagógus Bábcsoport – Lázár Ervin: Virágszemű 

Tokaj-Hegyalja Egyetem, THEArTER Trupp – Egyszer egy királyfi  

Szőkéd, Gungula Bábcsoport – Benedek Elek: Cigány a pokolban 

Budapest, Meseláda Bábcsoport – Kasza Kriszta – Vári Ildikó Trivadar, a háromfülű nyúl Bicske, Városi Óvoda, Facsar-Veszeczky Andrea – Zelk Zoltán: A három nyúl Létavértes, Cifra Palota Bábcsoport – A kiskakas gyémánt félkrajcárja 

Medina, Siklósi duett – Gyere ki Kata! 

A hangulatos, sok nevetést kiváltó előadások mind magas színvonalat képviseltek, nehéz munkát adva  a zsűri tagjainak – Csaláné Bohli Cecília, Szabó Antalné és dr. Galuska László Pál – a különdíj  odaítélésében. Végül a Bicskei Városi Óvodát képviselő Facsar-Veszeczky Andrea nyerte el a díjat, aki  Zelk Zoltán: A három nyúl c. mesejátékát adta elő. A  délután folyamán a zsűri tagjai személyesen is értékelték a produkciókat a résztvevő bábosok,  bábcsoportok számára. A szakmai beszélgetés alatt bábkészítő foglalkozás várt minden érdeklődőt,  gyermeket és felnőttet egyaránt, illetve a közönség megtekinthette a fővárosi BalDor Puppets  Bábműhely mozgatható síkbábokat bemutató kiállítását, és a dusnoki Gulyás Éva bábkészítő  népviseletbe öltöztetett babáit is. 

Sióagárd, 2023. április 29. Csaláné Bohli Cecília, Szabó Antalné és dr. Galuska László Pál