Mi van a kredencben?

hírcsik

Egyesületünk a Nemzeti Művelődési Intézet Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatóságával együttműködve “Nyíri Kincses Kredenc” címmel a „Báb Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében” projekt elemeként bábcsoportok vezetői részére térítésmentes képzést indított meg 2019 márciusától.

A magyar bábjáték jövőjéért program keretében, az EMMI megbízásából az EMET pályázatával megvalósuló, „A hazai kulturális intézmények tehetséggondozó programjainak támogatása” keretében megvalósuló képzésen részvételre elsősorban meglévő, illetve bábcsoportok alakításának gondolatával foglalkozó személyeknek van lehetősége. Lényegében azon óvodapedagógusokat,  tanítókat vártuk és fogadtuk, akik a bábjátékot nevelő/oktató munkájukban, a szakköri vagy szabadidős foglalkozásokon kívánják újonnan a megszerzett tudást hasznosítani.

A 36 órás képzés célja a régiós, bábjátékos hagyományok újraélesztése, illetve a tapasztalatok megosztása, a  jó gyakorlatok bemutatása, az új módszerek elsajátíttatása, hogy környezetükben a tehetséges érdeklődőket – gyerekektől felnőttekig – vezetni tudják a bábművészet általuk művelhető formájában, a közösségépítésben. Az új, korszerű látásmód, a XXI. századhoz igazodó módszerek, a bábtechnikák adekvát és innovatív elsajátításával a következő generáció kiképzése indult meg Szabó Antalné és Szentirmai László vezetésével. A tematika – természetesen a kistrakták szintjén mozogva – sűrű, velős:

  • a bábművészet, a bábjáték alapjai
  • a drámaművészet fogalmai a bábjáték aspektusából elemezve
  • a kiválasztott nyersanyag részletekbe menő, közös feldolgozása, előadásra való előkészítése (gyakorlatba ágyazott ismeretátadás – élő bábdramaturgia)
  • tervezés, műhely- és kézimunkák, próbabáb szintig (szabad, egyéni munka tanári támogatással)
  • színi eszközrendszer közösségépítő alkalmazása – játék (etűdözés, részletek, jelenetek).

Köszönet Nádasiné Barta Ibolyának, Nagy Edinának, a példaértékű együttműködésért, a mérföldkő munkálkodásért.

A képek magukért beszélnek …..