Marionett másképp

Marionett másképp

Úgy szoktuk meg, hogy a bábokat felülről mozgatják. A bábok megmozdított tagjaihoz vezető szálak fölül egy keresztben találkoznak, aminek a segítségével megszületnek a mozdulatok.

Ismerünk olyan bábokat, amelyek egy lelógó zsinór segítségével megmozdíthatók. Ezek általában csak fölemelni képesek a tagjaikat és a mozgató parancsainak megfelelően hol komikusan ugrálnak, mulattatják a nézőket, de elérhető más, szelídebb eredmény is.

Több történet ismeretes a keletkezésükről. Ebből azt választottuk ki, amelyik a hóborította svájci falvakhoz kötődik. Szájhagyomány szerint – jóval a kábel televízió előtt – a gyertyafényes szoba sarkában felfüggesztették a történet szereplőit. Mindegyikükről egy-egy zsinór lógott le a végén kis fagyönggyel. A figurák abból a maradék fából születtek, amelyek a jól ismert falióra és sok más egyéb készítése nyomán megmaradtak. Ügyes kezek törzset, lábakat, karokat faragtak és egyszerű zsinóros ízülettel létrehozták a királyt, a nagyanyót, a boszorkát…, vagy épp a Télapót. A különféle mesealakokat, vagy történetek szereplőit kifestették és kezdődhetett a játék.

Ne gondoljunk zajos, akciódus jelenetekre! A szereplők csak megszólalni tudtak, mozdulatokkal életjelet adtak magukról, de ez épp elég volt ahhoz, hogy a gyerekek, de az egész család is együtt tudjon haladni a történettel.

Kedves Gyerekek itt egy Télapó báb, másoljátok át erős kartonpapírra, fessétek ki, a rajz alapján illesszétek össze és játszatok egy jót… ne feledkezzetek el a csokival telt zsákról sem!

Kellemes Mikulás-várást kívánunk!