Komárom-Esztergom Megyei Bábjátékos Fesztivál – Tát, 2013. április 20.

 2013-ban újra Gyermekbábjátékos Fesztivál!

Idén immár ötödik alkalommal kerül sor a Komárom-Esztergom Megyei Bábjátékos Fesztiválra, ez alkalommal új helyszínen. Az elmúlt négy fesztivál csillogó szemű közönsége és a résztvevők visszajelzése arra ösztönözte a szervezőket, hogy újra megrendezzék a gyermekek és gyermeklelkű felnőttek érdeklődésére számot tartó programot.

2013-ban Tát ad helyszínt az V. Komárom-Esztergom Megyei Gyermekbábjátékos Fesztiválnak, ez alkalommal április 20-án 9 órától.

A Kultúrházba ellátogatók számos érdekes és szórakoztató, ugyanakkor tartalmas előadást nézhetnek meg, miközben az előadó bábjátékos csapatok részére e fesztivál egyúttal minősítő jellegű verseny is. A közönség várhatóan szűnni nem akaró tapsa mellett szakértő zsűri értékeli a produkciókat, választja ki a legjobbakat, akik idén is részt vehetnek az Egerben megrendezésre kerülő országos fesztiválon. E kiváló szabadidős családi program a térség, a megye és a felvidék lakosságának is élménygazdag kikapcsolódást biztosít, mely díjtalanul megtekinthető.

Az előadások közötti szünetekben a rakoncátlanabb gyerkőcök játszóházi foglalkozásokba is bekapcsolódhatnak, akár szüleik segítségével is.

A fesztivált 9.00 órakor dr. Völner Pál országgyűlési képviselő nyitja meg, majd köszöntőt mond és a programot ismerteti Kákonyi Gellért, az Ady Endre Művelődési Központ igazgatója.

9.30 órától kezdődnek az előadások, a KIS PINOCCHIÓ BÁBCSOPORT (Nyergesújfalu) Icinke-picinke asztali bábjátékával, amelyet a PINOCCHIÓ BÁBCSOPORT Kígyós Jancsi című magyar népmese asztali és paravános bábjátéka követ. Nyergesújfalu bábjátékban igen erős, ezt bizonyítandó a  NAGY PINOCCHIÓ BÁBCSOPORT is bemutatkozik, La Fontaine híres meséjét,  A róka és a gólyá-t nézhetjük meg. A határon túliak képviseletében először a párkányi KUCKÓ BÁBCSOPORT lép a paravánhoz,  A kakas és a pipe magyar népmese bábjátékkal. Tokod két csapattal vesz részt, előbb a KIS PEPITA BÁBCSOPORT  A kis kakas gyémánt fél krajcárja magyar népmesével, majd a PEPITA BÁBCSOPORT Kertész Balázs A bamba farkas és a nyuszi című meséjét láthatjuk.

11.00 órától a zuglói MESEJÁTSZÓK BÁBCSOPORT két bábjátéka, – A nagyhangú kis kakas (Döbrentei Ildikó meséje) és Kodály Zoltán: Vásári játékok – kerül a színpadra. A felvidéki DIÓCSKA BÁBCSOPORT (Diószeg) Fehérlófia? Igen, a ló fia fehér (Arany László meséje) paravános és nyílt téri  bábjátékként a közönség aktív részvételére számít. A pomázi MANU-ART BÁBCSOPORT Szabadosné Dr. Vargha Magdolna Az ébenfa paripa paravános bábjátékát a két tatai bábcsoport, a CSIPET CSAPAT, majd a POM-POM BÁBCSOPORT követi. Az előbbiek a mindenki által ismert Kitrákotty magyar népdal feldolgozását, az utóbbiak a Mátyás király és az okos paraszt című magyar népmesével repítenek bennünket ismét a mese világába.

A rendezvény alatt a szakértők szakmai konzultációra is lehetőséget biztosítanak a csoportvezetőknek.

Az ebédszünet után, 2 órától kerül sor az eredményhirdetésre és az oklevelek átadására. A tartalmasnak és szórakoztatónak ígérkező programot a Maszk Bábszínház – Szamárcsel című előadása zárja.

Az V. Komárom-Esztergom Megyei Gyermekbábjátékos Fesztivál szervezői és lebonyolítói, a nyergesújfalui Ady Endre Művelődési Központ és a Nemzeti Közművelődési és Közgyűjteményi Intézet Komárom-Esztergom Megyei Irodája szeretettel várják a táti Kultúrház és Könyvtárba (Tát, Móricz Zs. u. 2.) a bábjátékok iránt érdeklődő kicsiket és nagyokat.

 

Részletes program és további információ kérhető:

Husz Kata
husz.kata@nkki.eu, 30/7480671
NKKI Komárom-Esztergom Megyei Irodája
Módszertani csoportvezető