Jujj, de jó a habos…

„Jaj de jó a habos sütemény,

mogyoró van az ő tetején,

ilyet én nem kapok…”

 

Kis Manyi feledhetetlen dala a cukrászda kirakatát bámuló gyerekről szól.

Valami hasonló történik Létavértesen is. Az ablaküvegen túl a bábok, az udvaron kinn a sóvárgó gyerekek. Covid van! Semmi nincs úgy, mint volt.

Gratulálunk a NMI Hajdú-Bihar megyei igazgatóságának és a kiállított bábokat rendelkezésre bocsátó létavértesi és hajdúsámsoni bábcsoportok illetékeseinek, akik aVojtina Bábszínház, aKorngut-Kemény Alapítvány segítségével teljessé tették a kiállított kollekciót. A vándortárlat február közepétől szeptember végéig Pocsajon, Konyáron Hajdúsámsonban, Berettyóújfaluban, végül a megyeszékhelyen, Debrecenben lesz látható.

A bábkiállítások szükségességét nem vitathatja senki! A figurák csak addig élnek és mozognak, míg a nézőközönség elé kerülnek. Azután sokáig és hosszasan kuksolnak dobozok, ládák mélyén a bábműhelyek sarkaiban. Senki sem látja őket – csak tudjuk, hogy vannak, néhányan emlékeznek rájuk.

Ilyen alkalmakkor azonban szerencsés, vagy még szerencsésebb körülmények között újra emberek elé kerülnek – még akkor is, ha most éppen „nem szerepelnek”. Alkalmat adnak a látogatónak, hogy találkozzon a bábtervező, a bábkészítő megvalósult tervével. Bizonyítékul szolgálnak arra, hogy az ember tényleg képes ilyet alkotni. Óriási sárkányok, hüvelykujjnyi Babszem Jankók, kétsingnyi Jégkirálynők és társaik feszítenek a paravánokon és a tárlókban.

Most, amikor a pandémia mindenkit beszorít a saját kis vackába, amikor csak elektronikus úton jutnak be a Jók és a Gonoszak a szobáinkba. Eljött az ideje, hogy erőt gyűjtsünk a karantén utáni időkre. Ezért, aki teheti, keresse föl a vándorkiállítást! Nézze meg, és gyűjtsön inspirációt a jövőre!

…..és aztán játsszon. Dolgozzon meg a tapsért! Minél többször.

MBE