Így működik a papírszínház az oktatásban

Online színházi előadások az AVKF szakmai napján az óvodásoknak és a kisiskolásoknak2021. május 14-én.

Ezen a napon a Magyarországon másfél évtizede megjelent, japán gyökerű kamishibai-papírszínház lehetőségeinek bemutatásával, a képekkel való mesélés oktatásban betöltött szerepével, pedagógiai jelentőségével és a műfaj sokoldalúságával foglalkozik az Apor Vilmos Katolikus Főiskola. Az intézmény oktatói és hallgatói számára különösen fontos az irodalmi-művészeti nevelés, a képzeletfejlesztés, a gyerekekkel való kommunikációs formák minél szélesebb körű megismerése, felhasználása.A szakmai nap kerekasztal-beszélgetésén irodalomtudós, szerkesztő, képzőművész, előadóművész, színházi alkotó és drámapedagógus szakemberek mutatják be a műfaj sokoldalúságát és pedagógiai jelentőségét.

A szakmai beszélgetéseket kísérő kisebb színházi online előadásokra pedig várják az óvodásokat és kisiskolásokat is. Az előadók között gyerekek is lesznek.

 A képekkel való történetmesélés, a vásári képmutogatás, a japán kamishibai hagyományait felhasználó kamishibai-papírszínház nagyon jól illeszthető az oktató-nevelőfolyamatba. Nemcsak úgy, hogy a pedagógus mesél a gyerekeknek, hanem azért is, mert a diákokat új történetek kitalálására, előadására és alkotására ösztönzi.

A szakmai programon résztvevők színházi, formai kiteljesedésének irányaival is találkozhatnak: hivatásos előadóművészek, pedagógusok, diákok kisebb online színházi előadásokat adnak majd elő a nézőknek, amelyekre szeretettel várják a gyerekek, családok, óvodák, osztályok jelentkezését.

Az online program nemcsak a pedagógusoknak, gyerekszínházzal, gyerekirodalommal foglalkozó művészeknek, könyvtárosoknak szolgálhat nagyon hasznos információkkal, de a külön megjelölt színházi előadásokat nagy szeretettel ajánljuk a gyerekeknek – óvodásoknak és kisiskolásoknak – és a családoknak is!” mondja Székely Andrea, az AVKF művésztanára, drámapedagógia szakfelelőse.

Regisztráció:https://forms.gle/YLM4zLkDjmQk2FmK8

További információ:

Salt Communications, Tóth Szilvia, toth.szilvia@salt.hu, +36 20 272 2192

 

  1. május 4-i sajtóközlemény alapján készült kivonat

Magyar Bábjátékos Egyesület