Hatvanöt évvel ezelőtt

– amint azt a Magyar Művelődési Szövetség bábszakosztálya által kiadott brosúrában olvasható –, 1948. január 12-én, megalakult a Magyar Bábjátékosok Egyesülete. A Tiszai Andor szerkesztette közlöny (BÁBJÁTÉK KULTÚRA) 1. száma az első oldalon hozza a hírt, miszerint a MMSz felismerve a bábjátszás jelentőségét fejleszteni és elterjeszteni szándékozza azt a hazai művelődés általános színvonalának emelése céljával.

A magyar bábművészet azóta legfontosabbak közé emelt személyiségeit találjuk az első „tisztikarban”: alelnökként A. Tóth Sándort  („Blattner első és legjobb munkatársa„), Rév Istvánt (technikai tanácsadó), és a Művészeti Bizottságban – többekkel együtt – Balázs Bélát, Bod Lászlót, Büky Bélát, Dr. Körmöczi Lászlót. A névsor hosszan folytatódik és a MBE előtt áll a feladat, hogy a hatvanöt évre méltó módon tekintsen vissza.

2013. olyan páratlan esztendő lehet, amelyben az elődök és az utódok nemes törekvéseiből kiemelhető és összegyúrható lesz az, ami a következő – legkevesebb ugyanennyi év számára – munícióval szolgálhat. Partnereket keresünk és várunk, mert ebben a munkában és annak sikerében osztozni akarunk.

Szentirmai László
elnök