Fókuszban a gyermekbáb

Március huszonharmadikán, a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központ – még a Bábszínházi Világnap fénykévéjében – találkozót szervezett azon amatőrök részére, akik a bábjátékot napi munkájukban, a gyermekek nevelésében alkalmazzák.

Az intézmény nagyon fontos célt tűzve maga elé, igyekszik újjá szőni azt a kapcsolati hálót, amelynek minden szála a közösségépítés, a művészeti nevelés egy-egy kis műhelyéhez vezet, ahol a legfiatalabb, a felnövekvő generációk tehetségének felfedezése, csírázó képességeinek gondozása, csiszolása folyik. Senki se higgye, hogy a spanyolviasz feltalálásán serénykednek! Éppen hogy a valamikori, a korábbi szakköri élethez, a Játsszunk Bábszínházat évtizedes műsorfolyamának fellépőit adó mozgalomhoz hasonló tevékenység újbóli alapozásához kezdtek.

A Jászkunsági Gyermekbábos Találkozó az elmúlt évben Molnár Lajos Milán vezette közművelődési szakemberek által beindított folyamat újabb állomása. A nap folyamán az érdeklődők bemutatókat láthattak, amelyeket ebéd után a Magyar Bábjátékos Egyesület szakértői (Láposi Terka, Szentirmai László) elemztek, értékeltek. A szakmai konzultációvá nemesedett beszélgetés alatt fogalmazódott meg: nagy szükség van e sokarcú műfaj módszereinek átszármaztatására. A búcsúzáskor megfogadtuk: ennyi tehetséget, szorgalmat támogatni kell és szerencsénkre a megye szívében tevékeny  Kulturális Központ erre nagyonis nyitott. A „Báb és Jövőműhelyek” projektjük országos példaértékű kezdeményezés!

A szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központ aznapi csapata (Fróna Kata, Urbán Mária, Derecskei Edina, Bubán Levente, Újlaki Csaba) aranyat érő, hiteles munkát végezve adott bíztatást mindenkinek: érdemes az Agórával számolni! Erre különösen a Jász-NagykunSzolnok megyei  pedagógusok figyelmét hívjuk fel. Csak egy telefon….

 

MBE

CsiribiriBcs_Szárnyas királyfiDSC01092Epreskerti BcsKalász Szakkör_Soknevűk_kfi