Elkészült a Báron László- díj!

Elkészült a Báron László- díj!

Elkészült a Báron László- díj!

Éveken keresztül léptek közönség elé különböző szintű minősítő találkozókon hazánk gyermekbábosai. Teljesítményüket oklevelekkel jutalmazták a zsűrik. 2020-ban született meg a döntés az Egyesület vezetősége által, hogy egy igazán rangos, lelkesítő díjat tűzzünk elérendő célként az amatőr gyermekbábosok elé. A teniszezők az egész világon a Roland Garros-kupa elnyeréséért epedeznek… Mi úgy döntöttünk, hogy a bábos amatőr fiatalság a Báron László- díjért tegye ugyanezt. A névhez méltó műtárgy Lénárt András műhelyéből – kezeinek, szerszámainak és ötleteinek köszönhetően – került ki. Adományozója közvetlenül a Magyar Bábjátékos Egyesület, az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárságával a háta mögött.

Báron László, a valamikori Kecskeméti Tanítóképző Főiskola tanára, grafikus, festő, zománcművész… egyben bábművész volt, aki 2011. óta nincs közöttünk. Ő a fentiek mellett a Kecskeméti Ciróka Bábszínház alapítója, aki elsők között ismerte fel, hogy a bábjáték azért fontos a pedagógus képzésben, mert aki a pályáján a későbbiekben alkalmazza, az valójában a gyerekek számára teszi a legnagyobb szolgálatot. Egyebek között rámutatott arra, hogy az a legokosabb, ha játékos tevékenység közepette és már kora gyermekkorban megkezdődik a világát esztétikusan alakító ember képességeinek megalapozása, fejlesztése. Figyelmeztetett, hogy ez felelősségteljes munkálkodás, amely erős pilléreken kell, hogy nyugodjon – a gyermekrajzok, a naivok és a folklór, a múltba visszatekintő és velünk élő képzőművészet, a muzsika, a dráma ismeretén.

Mikor jó a gyermekekkel együttesen történő bábozás? Csakis akkor, ha a közös munka folyamán megértett, átérzett és megélt tartalom közegébe kerülnek a csoport tagjai. Ez a manapság ki nem nyert nyeresége az iskolázásnak. A közösségben lehet közösségivé formálni a felcseperedő egyént. Báron László mindezeknek az avatott képviselője.

Évtizedeken keresztül a hevesi megyeszékhelyen találkoztak a gyermek-bábcsoportok. 2020-tól kezdődően a gálarendezvény fénypontja és igazi tétje a Báron László-díj lesz, amelyet a korábban már arany, ezüst és bronz oklevelekkel elismert csoportok nyerhetnek el egy évre. A vándordíj csapattól csapathoz kerülhet, de ez nem minden. A produkciókat neves, hét tagból álló, társművészeteket felvonultató szakmai zsűri értékeli. Döntésük nyomán az adott év legjobbjai számíthatnak arra, hogy feltűnnek a köztévé képernyőjén. Rajta hát, előre a Báron László-díjért, melyet idén adunk át először!

MBE