Baranya paraván

Baranya Paraván (1)

BÁBÉCÉ I. a könyv címe, amelynek Szentirmai László a szerzője, és aki a kiadványának személyes bemutatásával kezdte el a Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság által szervezett amatőr bábcsoportvezetői tanfolyamot, 2019. március 13-án Pécsett.

A részvevők az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, „A hazai kulturális intézmények tehetséggondozó programjainak támogatása”című pályázatával megvalósuló, a magyar bábjáték jövőjéért indított projekt keretében ismerkednek az alkalmazott, pedagógiai bábjátékkal.

Az óvodapedagógusokból és pedagógusokból álló tíz fős, lelkes csoport először a Bóbita Bábszínház Történetek a Kutyusról és Cicusról című előadását nézte meg, majd ismerkedős, ritmikai és koncentrációs gyakorlatokkal hangolódott rá a foglalkozásokra. Délután árny-síkbábok készítésével a BÁBÉCÉ I.-ből vett rögtönzött, árnyjátékos technikán próbálták ki bábjátékos készségüket.

A képzéshez méltó helyszínt a Bóbita Bábszínház biztosítja, minden termében, helyiségében bábok és díszletek között kellő alapokat adva a szakmai előadásoknak. A Bóbita Bábszínház igazgatója, Sramó Gábor egy korábbi előadás, Madách: Az ember tragédiája bábjai bemutatásával tartott bábtörténeti előadást, amikoris minden szín más-más bábtípus bemutatására kerített sort Papp Melinda tevékeny közreműködésével.

A következő két alkalommal bábelőadás készül a Só című népmeséből. A történet értelmező, elemző olvasása elkezdődött, folytatásként a bábszínpadra történő adaptálás lesz a feladat.

A tanfolyam végén a csoport Kaposváron a Cucorka Gyermek Bábfesztiválon már bábcsoportvezetői ismeretekkel szemlélheti az előadásokat. Ezek eredményeképpen új bábcsoportok alakulása várható Baranyában.

MBE

megnyitó kiállítás árnyjáték