Bábjátékos Portrékötetek 3. – Visznek, Csibészke

Bábcsoport bemutatása.

Játékkategória: bábművészet
Szerző: Kovács Hedvig
Szerző: Szentirmai László
Kiadási év: 2009
Kiadó: Sárospataki Népfőiskolai Egyesület
Kiadás helye: Sárospatak
Nyelv: magyar

 

 

 

 

Ismertető:

„Csombokék: „…lökést ad, hogy az emberben hagyunk egy csírát, ami el tud indulni, ami kisarjadhat.”
„Én azt hiszem, hogy ennél sokkal többről van szó. A Magyar Bábjátékos Egyesület, – melynek a gazdálkodásába belelátok – szigorú elszámolásos pályázatokon nyert, átlag évi egymillió forinttal szervezi a fesztiváljait és az amatőr bábosok életét. Egy drogos rehabilitációja ennek többszörösébe kerül.” Vajon mennyi pénzt spórolhattunk volna meg, ha ez a dogos kellő időben találkozik egy bábcsoporttal, s ott megtudja, hogy még mi mindent lehet csinálni, hogy a szabadidő eltöltésének van más módja is, mint ahogy diszkóba menni, italozni, drogozni, felőrlődni…”

Kovács Hedvig

„…az élet igazi misztériuma: kiteljesedni, leginkább azzá válni, amivé egyáltalán lehetséges volt – itt és most, ebben az életben. A lélek (gyermektestben kezdett) útja – a kiteljesítés egyedi, megismételhetetlen alkotás. Erre – magán a megélt életen kívül – legteljesebben csak a művészetek, ott is a drámai műfajok képesek. „Élő embert” csak a pantomim, a balett, a film, a dráma – benne a bábjáték – tud „teremteni”. Ennek az izgalmas „teremtésnek” egy különlegesen szép, gyakorlati bizonyítékát mutatja be a kötet.
A bábjátékra szükség van. Színházértő, színházszerető embert – egyáltalán embert nevel. Akik ebben részt vállalnak – jogosultak az élő nemzeti kincs címre.”

Szentirmai László