BÁBÉCÉ 2. kötet

Munkatankönyv óvópedagógusok, tanítók, anyukák és jószívű érdeklődők számára.

Játékkategória: bábművészet
Szerző: Szentirmai László
Kiadási év: 2008
Kiadó: Pest Megyei Közművelődési Intézet
Nyelv: magyar

 

 

 

 

 

Ismertető:

„Miközben bábjátékos alapismereteket közöl jól felépített rendben a bábos ábécé, Szertirmai László elhivatott pedagógusként megtanít mélyebbre látni, a jelenségek mögé tekinteni, segít a személy és szerep harmóniáját megtalálni. Végig vezet az oktató-nevelő munka lényegi mozzanatain.

„…az élet igazi misztériuma: kiteljesedni, leginkább azzá válni, amivé egyáltalán lehetséges volt – itt és most, ebben az életben. A lélek (gyermektestben kezdett) útja létezése első pillanatától indul, s az sem mindegy, merre felé vesszük az irányt. Maga az út, a kiteljesítés egyedi, megismételhetetlen alkotás. Erre – magán a megélt életen kívül – legtarkábban, legteljesebben csak a művészetek, ott is a drámai műfajok képesek. „Élő embert” csak a pantomim, a balett, a film, a dráma – benne a bábjáték – tud „teremteni”.” Ehhez az izgalmas „teremtéshez” elméleti alapot nyújt, és gyakorlati praktikákat mutat be a könyv.

„A bábjátékra tehát szükség van. Színházértő, színházszerető embert – egyáltalán embert nevel” – zárja a kötetet a szerző.
S az olvasó csak helyeselhet.”