Székács Vidám Szívei Bábcsoport, Orosháza

A Székács Vidám Szívei Bábcsoport 2011 őszén Juhászné Stréling Judit és Kaczkó Rita tanítónők vezetésével az orosházi Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium alsó tagozatos tanulóiból alakult. Nevünkkel szeretnénk tisztelegni iskolánk névadójának, Székács József evangélikus püspök emlékének, a „vidám szívek” elnevezéssel pedig utalni lelkes kis csapatunkra.

Foglalkozásaink áldott alkalmaival azt tapasztaljuk, hogy a bábművészetben mérhető le leginkább a boldogan végzett munka eredménye és színvonala. Fantasztikus érzés látni a gyermekek mosolyát a lélekjáték közben, ahogyan életre keltik a saját készítésű, egyedi tervezésű figuráinkat! A bábok éjjeleken át történő varrása, a díszlet festése, a szövegkönyvek írása, a szereplők mintaszerű megszólaltatása, mozdulatok gyakorlása közben magunk is újra átélhetjük gyermekkorunk világát. Hálásak vagyunk, amiért a gyermekekkel együtt fedezhetjük fel a bábjáték varázsát. Úgy érezzük, az ilyen apró mosolyok adhatják meg egy pedagógus életében a teljességet. Reményik Sándor találóan írta egyszer:

„Ne várj nagy dolgot életedbe, kis hópelyhek az örömök. Apró, piciny szirom- csodák, rajtuk át Isten szól: jövök.”

Rengeteg élménnyel gazdagodtunk, mikor bemutathattuk főleg iskolai szereplésekkor repertoárunkból a „Csendes éj”, a „Jézus Krisztus Szupersztár”, a „Mátyás király és az igazmondó juhász”, vagy épp a „János Vitéz” című történeteket, mosolyt csalhattunk gyermekek arcára, amikor kreatív délutánjaikon ujjbábokat varrhattunk, vagy épp a bábozás történetével ismerkedtünk meg.

Életekbe fényt vinni- missziónkat szeretnénk mások számára is elérhetővé tenni, közelebb hozni, továbbá szeretnék életre kelteni az élettelent, és minél több gyermeket, felnőttet bevonni a varázslatba!

A bemutatkozási lehetőséget köszönve: az orosházi Székács Vidám Szívei Bábcsoport tagjai