Sióagárdi Fecske Bábcsoport

Sióagárdi Fecske Bábcsoport

A Fecske Bábcsoport 1965-ben alakult meg, de a történet 1960-tól datálódik, amikor Tarlós Lászlóné Edit néni, mint óvodapedagógus az óvodások körében elkezdte a bábozást Sióagárdon. Amikor a gyerekek cseperedtek, általános iskolába, majd középiskolába kerültek, folyamatosan visszajártak hozzá.

A főként mesedarabokat játszó, sióagárdi diákokból álló csoport számos sikert tudhat magáénak. A Dél-dunántúli Regionális Amatőr Bábfesztiválokon a zsűri szinte minden évben alkalmasnak találta a bábjátékukat arra, hogy a Gyermekbábosok Országos Fesztiváljára, a hagyományosan Egerben megrendezett szemlére „elrepítse” őket, ahonnan szinte mindig valamilyen díjjal tértek haza, – a kis település hírnevét öregbítve – a „fészekbe”.

Rendszeresen részt vesznek helyben, illetve Tolna megye más községeiben rendezvényeken, programjukkal, előadásukkal színesítik a műsorokat.

1988-ban megkapta a csoport a „Kiváló Együttes” címet, ami országos elismerést jelentett. Bejutottak a „Játszunk bábszínházat!” Országos televíziós vetélkedőbe is, Tolna megyéből egyedül.

Falusi csoport létükre nemcsak a bábozás klasszikus, hagyományos módját tanulják és űzik. Sokszor élnek modernebb, merészebb megoldásokkal is, például fekete színházas előadással.

A bábjaik, bábos eszközeik önmagukban művészi alkotások, Csaláné Bohli Cecília bábkészítő keze munkáját dicsérik, nem véletlenül állták meg már a helyüket kiállítási anyagként is.

1996-ban meghívást kaptak Hollandiába, egy folklór világfesztiválra, amelyen 68 zenei- és tánccsoport lépett fel 5 földrészről. Bábosaink sióagárdi népi játékokat mutattak be élő citerakísérettel, mely nézőinek óriási élményt adott. Ezen sikerük alapja azóta is a Sióagárdi Fecske Bábcsoport legnagyobb különlegessége, egyedi sajátossága. Feldolgozásaikban, darabjaikban fellelhető a sióagárdi hagyomány, a bábok által is viselt formai elemként a sióagárdi motívumkincs.

2009-ben Egerben Edit nénit UNIMA-díjjal tűntették ki sokévi színvonalas művészeti munkájáért. A település pedig Sióagárdért Emlékéremmel köszönte meg a település a Fecskék hagyományőrző, szakmai sikerekben gazdag munkáját:

„Sióagárdon, közel 50 éve már, hogy átíródott a régi mondás: ’egy fecske nem csinál nyarat’. Ez a mi kis településünkön így hangzik: Egy ’Fecske’ is csinálhat nyarat, hiszen a Fecske Bábcsoport nyarat hozott mindig Sióagárdra, sőt a megyei, sokszor az országos művelődésbe is.”(Say István képviselő) – hangzott el a Sióagárdi közgyűlésen.

Kozma Erzsébet ebben az évben vette át a csoport irányítását (Edit néni balesete miatt), majd három éven át dolgozott együtt a Fecskékkel, szép szakmai sikereket értek el.

A Fecskék jelene / csoportvezető: Pekari Bernadett drámapedagógus

Drámapedagógusként több mint egy évtizede foglalkozom gyermekszínjátszással. 2012 februárjában nagy bátorsággal vettem át a közel 50 éves nagy múltú Fecske Bábcsoport irányítását, amely újabb kihívások elé állított.

Hosszú utat tettünk meg idáig mindkét csoporttal. Először össze kellett hangolódnunk, csiszolódnunk, majd a próbák folyamán lelkesen alkotva születtek meg az előadások. A kulcsszó az összefogás, ami ezt a félévet végigkísérte. A nagyok a kicsiknek, a kicsik és nagyok, és a családom nekem, a helyi vállalkozók, és lakosok nekünk segítettek, hogy eljussunk például Kaposvárra.

Nagyon sok szakmai segítséget, és támogatást kapok folyamatosan a Nagy Fecskéktől, akik bevezetnek engem a bábos világ rejtelmeibe, és saját műsorukon túl, segítenek a Kicsik műsorának szerkesztésében is.

Hamarosan megalakul a SIÓ-SZÍN-TÉR Művészeti Egyesület, amely a színjátszást és a bábszínjátszást karolja majd fel Sióagárdon, és a régióban.

Jelenlegi csoportjaink:

A Kis Fecskék általános iskolás, főként alsó tagozatos tanulók. Tavaly már részt vettek a regionális Balatonlellei találkozón, igaz, akkor feleannyi létszámmal. A csapat azóta új tagokkal bővült.

Bemutatott darabok:

2011. Kisné Polyák Erzsébet: Ki nyávogott (kesztyűbáb)

Rendezte: Kozma Erzsébet

2012. Lázár Ervin: Virágszemű (asztali bábjáték) – A bábokat Csaláné Bohli Cecília bábkészítő alkotta. – Továbbjutás a Gyermekbábosok Országos Találkozójára Egerbe

Rendezte: Pekari Bernadett és a Fecskék

A Nagy Fecskék számos találkozón bemutatkoztak és bizonyítottak már.

Bemutatott darabok:

2007. Hogyan tanult meg a kiskutya ugatni? (kesztyűbábok) – ezüstminősítés Eger
Rendezte: Tarlós Lászlóné

2008. Petőfi Sándor: Falu végén kurta kocsma (óriás asztali báb) – ezüstminősítés Eger
Rendezte: Tarlós Lászlóné

2009. Gárdonyi Géza: A Riska (asztali bábjáték) – aranyminősítés Eger
Átdolgozta: Döbrentei Ildikó
Rendezte: Tarlós Lászlóné

2010. „A természet csodája” (fekete színházas produkció) – aranyminősítés Eger
Rendezte: Kozma Erzsébet

2011. Devecsery László: Hárman egy szoknyában (bunraku) – bronzminősítés Eger
Rendezte: Kozma Erzsébet

2012. A bohóchal (fekete színházas produkció)
A forgatókönyvet Kozma Erzsébet írta.
Rendező: Pekari Bernadett és a Nagy Fecskék