Katicák Bábcsoport – Budapest

A Katicák Bábcsoport 2006-ban alakult a Budenz József Általános Iskola és Gimnázium 1.a osztályos tanulóiból. A csoport 9 főből állt. Ezek a gyerekek egészen 6. osztályos korukig báboztak, én is velük tanultam a bábjátékot, együtt fejlődtünk. Az első botladozó lépések után már szép sikereket értünk el a Kerületi Művészeti Fesztiválokon és a Budapesti Bábversenyeken, ahonnan kétszer jutottunk el Egerbe.

A bábjátékot nemcsak magyarul, de angolul is előadták a gyerekek a Comenius program keretén belül és a Komplex Angol Művészeti Fesztiválon is, ahol arany minősítést értek el.

Közben a mostani csoport tagjai is már ismerkedtek a bábozás rejtelmeivel. Nagyon lelkes, szorgalmas kis társaság, szeretnek játszani. Ők is már szép sikereket tudhatnak maguk mögött. A kerületi és a budapesti versenyeken arany minősítést kaptak. A Gyermekbábosok Országos Találkozóján Egerben tavaly Zelk Zoltán: Az állatok iskolája (kesztyűbáb) című darabbal bronzminősítést értünk el.

2012-ben Az aranytulipánt (asztali bábjáték) a zsűri ezüstminősítéssel értékelte.

A csoport nemcsak fesztiválokon szerepel, műsorainkat előadtuk már iskolában, idősek otthonában és óvodákban is.
Munkánkban a szülők is aktívan részt vesznek: bábok készítése, díszletek tervezése és megvalósítása. Sok segítséget kaptunk Szluka Judittól, aki a bábmozgatásban adott tanácsokat.
A szakkörökön sokat játszunk, igyekszünk fejleszteni a beszédtechnikánkat, gyakoroljuk különböző bábok mozgatásával az érzelmek kifejezését.

Nyáron, Hollókőn bábos tábort szerveztünk az Áldás Utcai Általános Iskola Manók bábcsoportjával. Ahol a gyerekek jó hangulatban bábokat készítettek, dramatizáltak, népi játékokkal és mesterségekkel ismerkedtek meg.

Még napközis nevelőként kezdtem foglalkozni a bábozással. Fesztiválokon, versenyeken figyeltem a többi csoportot, és a zsűri értékeléséből is sokat tanultam. Igyekeztem megfogadni a tanácsukat is, így évről évre sikeresebb lett a csoport. 2011-ben sikerült elvégeznem a Bábcsoport-vezetői tanfolyamot, ami sokban segítette a különböző produkciókra való felkészülést.

Az elkövetkező időszakban tervezzük A csuka parancsára című orosz népmese feldolgozását.

Szabadosné Gólya Éva
csoportvezető