Borostyán Bábcsoport – Újkígyós

Az újkígyósi Borostyán Bábcsoportot Horváthné Bohus Mária óvónő, csoportvezető mutatja be:

Gyerekkorom óta szívesen készítek bábokat. Ma is nagyon kedvelem a meséket,  bábdarabokat, Mazsolát, Süsüt, Vitéz Lászlót és a többieket.
A szarvasi Óvónőképzőn alapfokú bábszakkör vezetői képesítést szereztem, majd több bábos képzésen vettem részt.
2000 óta az óvónőkkel bábozunk minden Gyereknapon. A bábokat, díszleteket én készítem és én rendezem a meséket. Nagy energiát és örömet ad a bábozás.
2006-ban megalakítottuk az iskolás gyerekekkel a BOROSTYÁN BÁBCSOPORTOT. A helyi Művelődési Ház anyagvásárlásra biztosít támogatást.

Az egyszerűbb bábokat, díszleteket a gyerekekkel közösen készítjük. A próbákon derűs a hangulat. A csoporttal bábszínházba, moziba, strandra és kirándulásokra is járunk. A versenyeken együtt izgulunk az eredményekért. Bár eddig még nem sikerült a megyei versenyen első helyezést elérni, de értékes tapasztalatokkal gazdagodtunk.
A két gyermekem is részt vesz a csoport munkájában: a lányom a kezdetek óta bábozik, a fiam a zenei összeállításokban segít.  A férjem is aktívan részt vesz a munkában, a paraván és díszletkészítésben. Sokszor a lakásunkban „műhely hangulat” uralkodik: itt egy bábfej kasírozva, ott egy félkész csizma, amott készül a díszlet stb. Szerencsére a családom már hozzászokott és szívesen segít.

A bábcsoporttal felléptünk Újkígyóson, Szabadkígyóson, Békéscsabán, Szarvason a Szilvafesztiválon, Miskolcon, Szegeden, Orosházán.
Eddig előadott mesék:  Ugri és Bugri, Kacor király, Hápi és Sápi, Én elmentem a vásárba, A falánk tyúkocska, Mátyás király és az igazmondó juhász, Békák a tóban, Betlehemes, A kiskakas gyémánt fél krajcárja.
A Békéscsabai Napsugár Bábszínház színészei is segítenek néhány éve vándorrendezőként. Sokat tanulunk tőlük, és a bábszínházba is gyakran elmegyünk.

A bábozás számomra egyre többet jelent. Sok örömet ad nekem. Bár nem könnyű bábszakkört vezetni, de a gyerekek lelkesedése mindent elfeledtet. Nincs  jobb mint  a gyerekek szeretetét  élvezni és bábozni velük.

Újkígyós, 2014. január 1.

Horváthné Bohus Mária

A Borostyán Bábcsoport főpróbája