Barkóczi Titanilla Edit

Barkóczi Titanilla EditImmár három éve főállású bábjátékosként járom közép-magyarországot, mint  a Furfangos Paraván …. egy személyes bábszínház.

2003-ban pedagógiai szakközépben érettségiztem, ahol már elindultam a gyermekirodalom világa felé. Mivel nem szándékoztam diplomás pedagógusi pályára lépni így, a Békéscsabai Fiatal Színművészeti Szakközépiskolában tanultam tovább, ahol a Jókai Színházban folyamatos szakmai gyakorlatot biztosítottak. Itt bábjátékkal is ismerkedtünk a színjátszás, a drámaírás és még sok más fontos művészeti ágazat mellett. 2007-ben fejeztem be a színészi tanulmányaimat.

Később – egy – a Kecskeméti Ifjúsági Otthonban látott bábos munka ihletett a vállalkozásom elkezdésére. Itt dolgozott évekig Szirtes Józsefné Ancsa, akitől először láttam igazi műhelymunkát. Jelen voltam, amikor megalapította a Báron Bábos Műhelyt – a lelkes pedagógusok bábcsoportját. Az ő segítségével ismerkedtem meg a Magyar Bábjátékos Egyesülettel és az egyik képzésük kapcsán sokat tanulhattam a bábokról, a kulturális világörökségben elfoglalt helyükről. Kovács Hedvig, Koryürek Vera és Szentirmai László segítettek betekintést nyernem a bábtörténet múltjába.

Kecskeméten évente megrendezésre kerül a HOLMI Drámapedagógiai Módszervásár. 2014-ben külön helyt adtak a bábjáték számára is. Itt Józsa Éva egyetemi docens, előadóművész és bábjátékot oktató soproni tanár tartott egy beszélgetéssel és vetítéssel egybekötött, egy napos képzést.

Úgy gondolom nemes feladat – a bábjátékban rejlő sokszínűség és játékosság segítségével – eljuttatni minden átadásra váró gondolatot és értéket.